Skip to content

Persbericht 27-3-2015 – Stichting CommBat bevordert professionalisering communicatie

Persbericht Stichting CommBat 27 maart 2015

logo commbat jpg

 

ROTTERDAM – 27 maart 2015. Op vrijdag 27 maart 2015 is de stichting CommBat opgericht. In 2011 hebben beroepsbeoefenaren en docenten binnen de communicatie en de opleidingsinstituten, onder de naam CommBat, het initiatief genomen om het vak communicatie, naar een hoger niveau te tillen.

De reden was vooral dat men zag dat afgestudeerden onvoldoende aansluiting vonden bij dat wat in de maatschappij van een communicatieprofessional werd gevraagd. Pittige discussies zowel binnen mbo, hbo, universitair onderwijs en de particuliere opleidingen zowel tussen docenten als studenten en praktijkmensen, resulteerden in november 2014 in een kritisch rapport waarin betrokken organisaties een spiegel werd voorgehouden.
In de afgelopen vier jaar bleken de uitkomsten van dit initiatief duidelijk in een behoefte te voorzien. Reden om tot oprichting van de stichting CommBat te komen waardoor de uitkomsten van het rapport strikter ter hand kunnen worden genomen.

Manifest
De Stichting gaat haar doelstellingen verder uitwerken en zal naast discussies over de vakinhoudelijkheid, nog meer aandacht besteden aan het communicatieberoepsonderwijs.
Daartoe is reeds een manifest opgesteld.
CommBat wil niet alleen de luis in de genoegzame communicatiepels zijn, maar ook als innovatieve denktank functioneren om binnen de totale communicatiesector daadwerkelijk verbeteringen in het vak aan te kunnen brengen. De stichting dient ertoe om de samenwerking met partners en de kennis die daar mogelijk uit voortvloeit, de gewenste status te geven.

Bestuur
Voorzitter van het bestuur van stichting CommBat is Ben Warner. Ben is nestor in de communicatie, is zelfstandig ondernemer en doceert het vak met grote regelmatig binnen universiteiten en instellingen voor hbo en mbo.
De stichting heeft tevens een Raad van Advies ingesteld waarin verschillende instellingen en instituten zijn vertegenwoordigd. De RvA kan gevraagd en ongevraagd advies geven over de uitwerking van de doelstellingen van de stichting.
_______________________________________________________________
Noot voor de redactie:
Indien u meer informatie wenst kunt u contact opnemen met de secretaris van stichting CommBat: Jenny Le Large communicatiecommbat@gmail.com M 06-24 54 10 94, of met de voorzitter Ben Warner: M 06-39 44 18 74

Advertenties
6 reacties leave one →
 1. maart 28, 2015 13:55

  Als het gaat om professionalisering, dan is dit persbericht daar in ieder geval geen voorbeeld van. En daar wringt ook meteen de schoen. Communicatie is voor een belangrijk deel een ambacht, meer dan dat het een vak is. Met theorie slaat geen enkele ‘communicatieprofessional’ een deuk in een pak boter, als hij of zij de basale vaardigheidheid van helder en scherp formuleren niet beheerst. Overigens ben ik wel benieuwd om welk kritisch rapport uit 2014 het gaat. Het leest als een van de vele initiatieven in een ‘sector’ die teveel met het eigen bestaansrecht bezig is.

  Like

 2. maart 29, 2015 11:00

  Waarde Mark, Of men in communicatie in feitelijke zin teveel met het vak bezig is, staat open voor interpretatie. Zelfreflectie achten wij als Commbat geen kwaad kunnen. Ik geef twee voorbeelden. De Universiteit Maastricht kwam met het resultaat van een onderzoek naar buiten circa een jaar geleden, waarin stond dat er de eerstkomende jaren 12.000 afgestudeerde communicatiegediplomeerden de markt betreden waar slechts 2000 banen per jaar in de aanbieding komen. In toenemende mate belanden deze hoger opgeleiden buiten het vak zelf. Als resultaat van een gerichte beroepsopleiding rechtvaardigt dit een goede discussie over het hoe en wat. Tweede voorbeeld. Zeer recent publiceerde Communicatieonline een Brtis onderzoek, waarbij 69% van de geïnterviewde volwassenen (burgers) aangaven pr-functionarissen niet te vertouwen met hun informatie. Het zou allemaal ‘spinnen’ zijn, daarmee verhullend en eigen belang van de zender vertegenwoordigen. Dat is een onthutsend hoog percentage. Ook op dit punt zouden het onderwijs en de vakgroeperingen zich fiks achter de oren moeten krabbelen.
  Het rapport waarnaar u vraagt, is het verslag van een jaarlang discussie met Hbo-vertegenwoordigers (studenten, docenten,decanen en professionelen), waarin deze aspecten en andere aan de orde kwamen en er grote eensgezindheid bleek over de feiten op zich en de redenen om hieraan harder te gaan werken.

  met groet Ben Warner

  Like

Trackbacks

 1. Stichting CommBat bevordert professionalisering communicatie | Commbat in Communicatie
 2. CC – De Grondwet die geen wet is | Commbat in Communicatie
 3. CC – De Grondwet die geen wet is | CommTop
 4. Persbericht – Stichting CommBat bevordert professionalisering communicatie | CommTop

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: