Skip to content

Nieuwsbericht CC – Experts in communicatievak willen jong talent coachen.

Stichting CommBat is bezig met de voorbereidingen van Talent-Coach trajecten bij bedrijven en organisaties. Een senior expert binnen het vakgebied communicatie (coach) begeleidt intensief een pas afgestudeerde hbo’er (talent) om hem of haar de kneepjes van het vak te leren vanuit praktisch perspectief. Belangrijkste reden van dit initiatief is om het groeiende gat tussen communicatiestudie en werkpraktijk te overbruggen.

Eigen werkomgeving
Het traject werkt volgens het van oudsher bekende en succesvol ‘meester-gezel’ principe. Het talent krijgt de benodigde theorie en praktijkkennis aangeboden en wordt gecoacht in de eigen werkomgeving tot een professional die succesvol functioneert in de beroepspraktijk. Zowel de organisatie als het talent profiteren van de door CommBat geboden kennis en de kennis en ervaring die de coach meebrengt. Voordat het traject start, wordt eerst gekeken naar de communicatiebehoefte van de organisatie, vervolgens wordt door CommBat een coach aangewezen die afkomstig is uit haar netwerk. Naast begeleiding besteedt het talent een dag in de week aan onderzoek en volgt hij of zij een aantal opleidingsdagen die worden verzorgd door gerenommeerde docenten. Als het talent voldoet, krijgt hij of zij een bewijs van deelname/certificaat.

Pilotfase
De planning is om met de Talent-Coach trajecten te beginnen als een pilot in het najaar van 2015. Vereisten wat betreft aanvangsniveau: minimaal afgestudeerd hbo-communicatie, niveau C. Er vindt vooraf een toelatingstest plaats. Organisaties die aan deze pilot deelnemen, hebben zicht op een goed opgeleide starter die stevig wordt voorbereid op expert-niveau én ze dragen een belangrijk steentje bij aan vernieuwing van het communicatieonderwijs. CommBat doet daarnaast namelijk onderzoek naar het verloop en de resultaten van deze trajecten. Op basis van de opgedane kennis en ervaring worden de trajecten doorontwikkeld.
Onvoldoende aansluiting
Hoewel Commbat geen opleidingsinstituut is, worden de Talent-Coachtrajecten als nuttig en wenselijk gezien. Uit onderzoeken en ervaringen van CommBat blijkt dat het vakgebied nog niet voldoende aansluit op ontwikkelingen in de maatschappij, én dat commprofs worstelen met de eigen identiteit. Verder groeit er een kloof tussen de opleiding en het echte werk: de praktijk. Daarom wil CommBat bijvoorbeeld met behulp van de Talent-Coachtrajecten meer aansluiting mogelijk maken op de praktijk, iets waaraan opleidingen soms onvoldoende toekomen.
Stichting CommBat
Stichting CommBat is opgericht zonder winstoogmerk en heeft als doel het (doen) bevorderen van de professionalisering van het communicatie vakgebied en het hoger (en wetenschappelijk) beroepsonderwijs. CommBat doet dit onder meer door het inzetten van Talent-Coach-trajecten. Gezien de huidige ontwikkelingen kan er zo een betere aansluiting ontstaan op wat in de maatschappij aan kennis en vaardigheden nodig is. Om het doel te realiseren, wordt samenwerking gezocht met zoveel mogelijk partijen en professionals. Des te meer denkkracht en draagvlak vanuit de meest verschillende hoeken, des te groter de kans van slagen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ben Warner (warmercommunicatie@yahoo.com, 06 39 44 1874).

21 mei 2015

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: