Skip to content

CC – Een valse start op de (communicatie)arbeidsmarkt

januari 22, 2015

De werkeloosheid – specifiek de jeugdwerkloosheid – is een groot probleem. Volgens cijfers van het CBS en UWV die studieperspectief.nl heeft verzameld, is de kans op werk na een studie ‘Communicatie’  klein. Onderdeel van dit probleem is dat het veel studenten na afstuderen ontbreekt aan werkervaring, terwijl vaak in het communicatievak om behoorlijk wat ervaring wordt gevraagd.
De Startersbeurs, op het oog een sympathiek initiatief om jongeren aan werk te helpen – uit de koker van hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen en de jongerenvakbonden – zou hier uitkomst bieden: ‘Een kans om zes maanden werkervaring op te doen bij een bedrijf naar keuze’. En: ‘Vakkennis verwerven in de praktijk, tegen een prima vergoeding’. Helaas biedt de Startersbeurs vooral een valse start.

De beloofde ‘prima vergoeding’ blijkt toch niet zo prima te zijn. Voor slechts 500 euro per maand moet de starter 32 uur per week werken. Omgerekend is dat nog geen 4 euro per uur! Het is onmogelijk om van dit ‘loon’ in je levensonderhoud te voorzien. Het alternatief is om weer bij te lenen om via de Starterbeurs aan het werk te kunnen. Is dit het toekomstbeeld voor afgestudeerden die, helemaal nu de studiefinanciering is afgeschaft, veel geld in hun start op de arbeidsmarkt moeten investeren?

De organisatie van de Starterbeurs noemt als belangrijkste argument dat tegen dit schamele loon een half jaar werkervaring wordt opgedaan dat de kansen op de arbeidsmarkt sterk verbeteren. Hoewel uit een eerste inventarisatie zou blijken dat ongeveer de helft van de jongeren een baan vindt na de Startersbeurs, is de vraag of dit initiatief daadwerkelijk de kansen op de arbeidsmarkt sterk verbetert. Zes maanden werkervaring op de arbeidsmarkt is namelijk geen echte werkervaring. Bij het overgrote deel van de vacatures waar ervaring wordt gevraagd, vraagt men minimaal enkele jaren werkervaring. Zeker ook in de communicatiesector, heb ik als afgestudeerde communicatiespecialist ervaren. Bij weinig vacatures heb je dus niets aan een half jaar werkervaring de vorm van een verkapte stage.

Als afgestudeerde communicatiespecialist heb ik in de communicatiesector ervaren dat bij het overgrote deel van de vacatures je weinig hebt aan een half jaar ervaring in de vorm van een verkapte stage. Met name in de communicatiesector zal de, nog steeds groeiende, hoeveelheid afgestudeerden zonder werk ertoe kunnen leiden dat hier binnen een paar jaar nauwelijks meer ‘gewone’ banen bestaan. Dan moeten communicatiemensen het zich financieel kunnen veroorloven dit vak voor dit zakgeld professioneel uit te voeren…

De Startersbeurs blijkt vooral gunstig voor werkgevers: Zij kunnen hoogopgeleide en gemotiveerde jongeren aannemen zonder dat zij hen het minimumloon te hoeven betalen. Een starter kost de werkgever slechts 100 euro in de maand, de rest komt uit een potje van de overheid. Overigens mag de starter slechts één keer gebruik maken van een werkervaringsplek.
Misschien nog wel het meest kwalijke is dat er echte – anders – goedbetaalde banen worden ingewisseld voor onderbetaalde ‘Startersbeurs’ banen. Het zou enkel om werkervaringsplaatsen gaan en niet om (aangepaste) reguliere banen, maar iedereen die ooit het vacatureoverzicht op de website van de Startersbeurs bekijkt, weet dat dat niet waar is. Is de starter verdwenen, dan kan een bedrijf gewoon weer een nieuwe, goedkope starter voor een half jaar in dienst nemen, zonder verdere verplichtingen.

Bij gebrek aan banen in de communicatiesector kun je helaas als startende communicatiespecialist bijna niet om de Startersbeurs heen, omdat op de reguliere vacature sites vacatures voor junioren vrijwel ontbreken, terwijl de Startersbeurs deze wel biedt. Steeds meer bedrijven weten dan ook van deze regeling te profiteren.

Naar mijn mening verdienen ook starters op de arbeidsmarkt een fatsoenlijk loon. De Startersbeurs zet de deur open voor afschaffing van het minimumloon en zorgt voor verdringing op de arbeidsmarkt.
Het toeval wil dat op de dag dat ik deze blog schreef in de Volkskrant een artikel stond over een nieuw initiatief uit de koker van hoogleraar Wilthagen: ‘de Meesterbeurs’. Vergelijkbaar met de Startersbeurs, alleen dan voor 50-plussers in de bijstand. Nu niet alleen mensen voor een prikkie aan het werk zetten onder het mom van werkervaring, maar ook om ‘weer aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt’.

“Mensen doen weer mee”, zoals Wilthagen zegt. Dat klopt, maar dan wel voor een schijntje …    

1de486f  Guus Christiaans,
  Master of Arts | Bachelor of Communication,
  22 januari 2015

Advertenties
2 reacties leave one →
 1. februari 10, 2015 09:46

  Hoi Guus, wat jammer dat je blog zo’n negatieve insteek heeft. Natuurlijk is het vervelend dat er weinig banen zijn, dat werkgevers járen aan ervaring vragen en dat je dan als WO’er vaak ook nog eens ‘te hoog opgeleid’ bent. Ik heb op datzelfde punt gestaan. Vervolgens heb ik een jaar lang stage gelopen bij verschillende bedrijven. Inderdaad voor een prikkie. Maar het levert je wel een netwerk op, nieuwe contacten, levens- én werkervaring. Het opent nieuwe deuren. Je toont je potentiële werkgever dat je niet in een slachtofferrol kruipt, maar juist actief aan de slag gaat en er het beste van maakt.

  Je vergeet in mijn ogen dan ook in je blog dat de Startersbeurs niet alleen draait om het vergaren van een salaris. Het gaat om mensen leren kennen en je netwerk vergroten. In een ideale wereld heeft iedereen een baan met een mooi salaris. Dat is nu eenmaal niet zo. Aan jou de kans om hier creatief mee om te gaan en nieuwe kansen te ontdekken!

  Liked by 1 persoon

  • guusc permalink
   februari 18, 2015 22:30

   Dag Maartje, bedankt voor je reactie. Ik zou mijn insteek eerder kritisch willen noemen dan negatief. Hoe heb je na het afronden van je studie een jaar lang alles kunnen betalen van een stagevergoeding? Mijn schrik is dat vooral mensen (van ouders) met een dikke portemonnee kunnen profiteren van een dergelijke regeling als de Startersbeurs. Een goed netwerk is van groot belang, dat ben ik het helemaal met je eens. Daar hoef je echter niet fulltime stage voor te lopen. Het probleem blijft dat er veel te weinig vacatures zijn voor communicatieprofessionals en dat er veel functies worden opgevuld met stagiaires en Startersbeurzen.

   Dat salaris, dan heb ik het niet eens over een mooi salaris maar over een minimumloon, is mijns inziens wel degelijk belangrijk. Op eigen benen staan, in je eigen levensonderhoud voorzien als je begint met werken na een studie is onontkoombaar en om verschillende redenen van groot belang. Dat is wat er in mijn ogen ook niet goed is aan de Startersbeurs, dat staat dit in de weg. Ik begrijp dat er iets moet gebeuren, maar dit lijkt mij niet het juiste oplossing voor het probleem op de arbeidsmarkt.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: