Spring naar inhoud

Met HBO communicatieopleiding gedoemd tot WW

juni 25, 2013

Volgens prognoses van de Universiteit van Maastricht vinden van de circa 12.000 studenten die tot 2016 een Hbo-opleiding communicatie of journalistiek volgen slechts 2.000 werk in het eigen vakgebied. Het aantal banen in de communicatie en journalistiek is het afgelopen decennium schrikbarend gedaald. Volgens CommBat, een platform van communicatiespecialisten die zich de ernst van de ontwikkeling in het communicatievak aantrekken, is een herontwikkeling van de Hbo-opleidingen nodig, omdat ze nu opleiden tot massale werkloosheid. De Hbo’s zelf lijken de ernst van de situatie niet in te zien. Een verzoek om de situatie op korte termijn nader te onderzoeken is door het LOCO verworpen. CommBat doet een beroep op hen om alsnog onderzoek te laten doen en roept de politiek op de Hbo’s hiertoe te bewegen.



In 2011 begon CommBat met een verkennend onderzoek via rondetafelgesprekken met studenten, docenten en vakspecialisten naar de cohesie tussen Hbo-opleidingen en het beroepenveld. Een afsluitende rapportage legde de problemen bloot van Hbo-opleidingen, die schromelijk tekort schieten in de aansluiting op de arbeidsmarkt. Studenten zijn volgens CommBat gebaat bij gedegen onderwijs, dat een goede kans biedt op een baan. Het is niet verantwoord studies aan te bieden die opleiden tot werkloosheid, en studenten met een jarenlange schuld opzadelen. Een schuld die zij bovendien moeilijk kunnen afbetalen, omdat zij geen (gepast) werk kunnen vinden.

Eind 2012 bood CommBat haar rapportage aan aan het overlegorgaan van de Hbo-opleidingencommunicatie LOCO en de landelijke beroepsvereniging Logeion. Nadat actie vanuit die gremia uitbleef, wendde CommBat zich afgelopen voorjaar tot de Sector Advies College (SAC) voor het Economisch domein, het adviserend orgaan van de Vereniging van Hogescholen. CommBat heeft het SAC voorgesteld om samen met TNO een onafhankelijk empirisch onderzoek te doen naar de opleidingen communicatie in relatie tot het werkveld. Met de resultaten daarvan wil CommBat Hbo-opleidingen ondersteunen in het ontwikkelen van beter, op de arbeidsmarkt aansluitend onderwijs. Hoewel zowel Logeion, het SAC en LOCO de conclusies van de CommBat analyse onderschrijven, ontbreekt het vooralsnog aan een gevoel van urgentie om problemen in het hbo-communicatiewijs grondig en innovatief aan te pakken. 

CommBat heeft op basis van ervaring en beschikbare openbare gegevens geconstateerd dat de arbeidsmarkt (voor afgestudeerden) in communicatie al jaren een negatieve trend vertoont. De laatste jaren worden complete afdelingen communicatie wegbezuinigd, omdat de professionele ontwikkeling van het vak tot stilstand is gekomen en inhoudelijk wordt uitgehold door oa allerlei internetontwikkelingen. ROA, UWV en CBS tonen verontrustende cijfers over de kansen op adequate arbeid voor afgestudeerden. De prognoses voor de communicatiearbeidsmarkt zijn al jarenlang een punt van zorg, waarbij de arbeidsmarkt overspoeld wordt door afgestudeerden van andere opleidingen in de sectoren commercie en informatie. Daarnaast spelen de Hbo-opleidingen onvoldoende in op veranderingen in de praktijk, die enorm veel impact hebben op het communicatievak.

Voor CommBat is wetenschappelijk onderzoek randvoorwaardelijk voor de professionalisering van het communicatievak. Alleen op basis van feiten kan het vakgebied professionaliseren en kunnen studenten beter op arbeidsrollen worden voorbereid. CommBat doet nogmaals een beroep op de Hbo’s om alsnog dit onderzoek uit te voeren en roept de politiek op de HBO`s hiertoe te bewegen.

Contact

Via communicatiecommbat@gmail.com verstrekken wij u graag de contactgegevens van onze woordvoerders.

Bronnen

http://www.roa.unimaas.nl/pdf_publications/2011/ROA_R_2011_8.pdf

http://www.seo.nl/fileadmin/site/rapporten/2012/2012-36_Studie_en_Werk_2012.pdf

Cijfers ROA (klein)

14 reacties leave one →
  1. juni 25, 2013 18:21

    Dat is dus zo’n 16%. Bizar!

    Like

  2. juni 25, 2013 19:01

    Heel geloofwaardig onderzoek, helaas zitten er nog wel wat spelfouten in dit document. // Einde commentaar van een werkloze communicatieprofessional 😉

    Like

  3. joelle permalink
    juni 25, 2013 19:33

    Jammer van de titel; als je nooit werk hebt gehad kom je sowieso niet in aanmerking voor een WW-uitkering…

    Like

  4. anita permalink
    juni 25, 2013 21:44

    Conclusies zijn wat kort door de bocht. Ook lopen er twee zaken door elkaar. De aansluiting bij de praktijk en mate van vernieuwing in het onderwijs en de arbeidsmarkt. Het eerste punt heeft wel degelijk veel aandacht en com opleidingen zijn flink aan het vernieuwen en werken ook sterk samen met het werkveld. Commbat laat in haar eigen uitingen zien niet altijd correct te communiceren en dus kiezen opleidingen ervoor dit met andere mensen uit het werkveld op te pakken. Het tweede punt is zeker een punt van zorg. Het is helaas waar dat in tijden van een economische crisis de werkgelegenheid in de communicatiebranche terugloopt. Binnen het LOCO worden al initiatieven genomen om gezamenlijk een gedegen onderzoek uit te voeren.

    Like

    • juni 26, 2013 08:46

      Na ruim twee jaar dialoog tot bepaalde conclusies komen is – wat ons betreft – niet kort door de bocht. De thematiek die we agenderen heeft een lange geschiedenis. In het recente verleden is er weinig ondernomen, behalve het uitbreiden en vooral rebranden van opleidingen.
      Wat Commbat op dit moment agendeert is niet zozeer het doen van onderzoek. Wij deden zelf immers al onderzoek – en ook hbo’s zoeken zelf zoals je aangeeft naar gegevens/inzichten om beleid mee te maken.
      Nee, het gaat om wetenschappelijk onderbouwd en onafhankelijk onderzoek, los van particuliere belangen in de uitkomsten van onderzoek. Én we sturen aan op onderzoek op korte termijn.
      LdeR

      Like

  5. juni 27, 2013 10:01

    Ik ben bang dat de de reacties veel zeggen over het urgentiebesef van veel betrokkenen: over spelfouten (inderdaad slordig, maar niet waar het écht over gaat), over het feit dat de WW-regels anders in elkaar zitten (daar gaat het nou écht niet om) over vernieuwing van opleiding… Het gaat m.i. over een nieuwe visie op het vak communicatie; communicatie zal over een paar jaar totaal anders ingezet worden. En een goed onderzoek is daar een begin van. Prima aanzet van Commbat en alsjeblieft het gesprek aan blijven gaan met met name Logeion.

    Like

  6. rick permalink
    juni 27, 2013 10:30

    Vervelende resultaten, echter mag het wat mij betreft wel allemaal wat specifeker. Wanneer je advies wil aandragen -> behoor je eerst alle communicatievakken in kaart te brengen. Welke communicatiespecialisten kampen hiermee? Er is nog steeds een groei in internetcom functies. Dus daar om alleen maar een adviesdaar in te geven, adviseer de opleidingen in dit soort gebieden.

    Like

  7. Yvonne permalink
    juli 4, 2013 19:16

    De Hogeschool moet echt wakker worden. Niets doen kan over een paar jaar desastreuze gevolgen hebben – dat de opleiding wordt geschrapt. De politiek denkt mee: http://www.nu.nl/politiek/3397932/minister-wil-kansloze-opleiding-sluiten.html

    Huidige situatie.
    Het bedrijfsleven is – o.a. door de crisis – een nieuwe weg ingeslagen “de nieuwe economie” en “crisismanagement”. Bedrijven stellen andere (functie)eisen aan de communicatiespecialist – ze overvragen – er is genoeg aanbod. Waar voorheen een HBO-opleiding voldoende was wordt momenteel een Academische opleiding gevraagd, plus een opleiding marketing en grafische vormgeving. Ervaring van minimaal 5-10 jaar aan de bedrijfs- en bureauzijde (voorbeelden te over op LinkedIn). Een studenten met een HBO-opleiding communicatie of marketing, zonder werkervaring, komen op deze manier nooit aanbod. Is dit een tijdelijk situatie?
    Ik heb de oplossing ook niet. Ik heb wel een advies voor de Hogeschool: ga samenwerken met het bedrijfsleven, zoek samen naar oplossingen. “Ga voor Win-Win en niet voor WW.”

    Like

Trackbacks

  1. Het gaat uitstekend met het Communicatievak! | Commbat in Communicatie
  2. Het gaat uitstekend met het Communicatievak! - Luc de Ruijter | Luc de Ruijter
  3. Het gaat uitstekend met het Communicatievak! | CommTop

Plaats een reactie