Skip to content

Iedereen heeft verstand van communicatie

mei 30, 2012

Woensdag 23 mei vond bij APG in Heerlen de 6e Commbat bijenkomst plaats, die werd gefaciliteerd door de opleidingen ISBW Limburg en Hogeschool Zuyd. De opkomst was ditmaal onovertroffen. Van de ruim 75 aanmeldingen verschenen meer dan zestig communicatiemensen die de gehele middag hebben gebrainstormd over de aansluiting van het HBO-communicatieonderwijs op de arbeidsmarkt en vice versa.

Dit Limburgse World Café werd ingeleid door Betteke van Ruler en Ben Warner, wat inmiddels een Commbat-traditie is geworden, waarbij het interessant blijft deze speed lezingen te volgen, omdat deze elke keer weer iets toevoegen aan de(zelfde) verhalen tijdens vorige Commbats. Naast deze twee vaandeldragers van Commbat traden in Heerlen twee secondanten op die beiden eveneens een bondig en inspirerend verhaal brachten over het thema: communicatieonderwijs en de communicatieberoepspraktijk.

Erwin Groenewold, directeur Marketing&Communicatie van Hogeschool Zuyd startte met het welkomstwoord en zette de focus van de aanwezigen op scherp door de communicatieafdeling te omschrijven als een afdeling voor verpakking en verzending. Hij vindt dat er binnen het vakgebied vrij weinig beweegt op het niveau van bedrijfsmatige veranderingen: “Beroepsverenigingen zijn meer bezig met uitvoerende zaken.” Groenewold schetste vervolgens een onderwijstoekomst van Communicatie: “Van gewone communicatieopleidingen zijn er op dit moment eigenlijk te veel. Ik zie meer in Master-modules Communicatie als verdieping op de vakinhoudelijke studies, zoals rechten en bedrijfskunde”.

Ook Stef Petit, van ISBW Limburg, liet er geen misverstand over bestaan: “Er verschuift veel – dan wel gaat verschuiven – in het Communicatievak en het opleiden tot communicatieprofessional. In onze interactieve tijd communiceert iedereen. ‘Iedereen heeft verstand van communicatie’, en iedereen doet dat op zijn eigen manier. ‘De tijden van modelletjes zijn voorbij”. Dat wil zeggen (zijn slide hieronder is in wezen ook een model); we gaan naar nieuwe modellen, die aansluiten op de communicatiepraktijk van vandaag – en niet meer voortborduren op de praktijk van de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Na de drie vruchtvolle commbat-discussierondes sloot Ben Warner af, met wederom een inspirerende, tot nadenken stemmende en soms geestige kijk op de toekomst.

Slide uit de presentatie van Stef Petit

Zie een fotoverslag op Facebook.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: