Skip to content

Van spierkracht naar geestkracht

april 20, 2012

Op 11 april vond de World Café dialoog CommBat plaats bij gastheer Hogeschool Noord Nederland, in Leeuwarden, in het moderne, strakke en open faculteitsgebouw. Na een warm onthaal deelden ook hier de staf van de opleiding, docenten, studenten, afgestudeerden en werkgevers hun perspectieven op de stellingen die het uitgangspunt zijn voor inventarisatie en discussiepunten over het communicatievak.

Net als bij andere Commbat-bijeenkomsten stak Betteke van Ruler het spits af met een inventarisatie van de huidige situatie van het communicatievakgebied. Ben Warmer schetste zijn toehoorders vervolgens een historisch perspectief over Communicatie als onderdeel van ons menselijk en maatschappelijk functioneren. Zijn tijdlijn begint in de prehistorie die voor mensen werd bepaald door jagen en verzamelen, door spierkracht. Vanuit deze oorsprong schetste Warmer een ontwikkeling naar geestkracht, waarin – als je er vanuit dit perspectief naar kijkt – de geschiedenis een ontwikkeling laat zien van een verschuiving in energie van spiermassa naar hersenmassa.
Volgens Warmer heeft de mensheid de stadia delegeren, mechaniseren en automatiseren doorlopen. De rol van communicatie en informatie is daarbij steeds verschoven. De impact van informatie op onze samenleving neemt steeds verder toe. De fysieke inspanning die we moeten leveren om te communiceren of informatie te raadplegen/delen neemt steeds verder af. Waarbij Warmer zijn toehoorders schetste dat innovatoren in communicatietechnologie eigenlijk de speech/spraak technologie over willen slaan, om gelijk door te pakken op mind control, geestkracht, het sturen van de dingen zonder enige fysieke inspanning.

Het was een omineuze inleiding over de verre toekomst.
In de aansluitende World Café sessies werd op basis van enkele stellingen nagedacht over de zeer nabije toekomst, waarbij – wederom – de consensus was dat het communicatievak aan vernieuwing en verandering toe is.

De volgende CommBat bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 27 april a.s. Bij Ahold in Zaandam in samenwerking met Inholland Diemen. Naar verwachting wordt de uiteindelijke analyse van alle CommBat bijeenkomsten gepubliceerd en aangeboden aan het LOCO en communicatievakverenigingen in Nederland.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: