Spring naar inhoud

Het debat over Communicatie: Commbat

maart 13, 2012

Hoe gaat het vakgebied om met de veranderingen van nu?

In het huidige economische klimaat staan links en rechts sommige, dan wel veel budgetten voor Communicatie onder druk. Om budget te krijgen wordt steeds meer verwacht dat je kunt aantonen wat dat budget oplevert. Het valt communicatieadviseurs vaak zwaar aan deze verwachting bij hun opdrachtgever te voldoen. De huidige crisis legt daarmee in zekere zin de crisis bloot van de Communicatiebranche. Het draait in professionalisme immers om waardecreatie. Dus: welke waarde? In het verlengde hiervan staat het communicatieonderwijs voor de vraag: “Wat vraagt de (communicatie-)praktijk van de startende communicatieprofessional? En hoe ziet de ideale opleiding hiervoor er uit?

Na de aftrap van de CommBat-dialoog bij de hogeschool Rotterdam op 14 december jl. faciliteerde het Kenniscentrum van het Ministerie van Algemene Zaken in samenwerking met InHolland Den Haag de CommBat dialoog voor de regio Den Haag. Een inspirerende entourage: De Valkenzaal van de Academie voor Overheidscommunicatie, die, volgens gastheer Jan Willem Schouw, als sinds de jaren 1290 wordt gebruikt voor educatiedoeleinden. Misschien dat dit de stemming extra voedde; de resultaten waren ernaar.

Voorafgaand aan de drie World Café rondes gaven emeritus hoogleraar Betteke van Ruler en Ben Warner (titel/benaming zoek ik nog op) een toelichting op het communicatievak(gebied).
De meningen zijn verdeeld over de Staat van Communicatie als vakgebied of branche, zo hield Van Ruler haar luisteraars voor. Er zijn er die zeggen dat het heel goed gaat met ‘het’ vak. Elke organisatie heeft tegenwoordig wel een communicatieafdeling, adviseurs verdienen overwegend een goed salaris en het aantal professionals in Communicatie, inclusief freelancers, ligt nu op zo’n 140.000. Top toch?
Anderen stellen dat het juist niet goed gaat met het vak – en wel op inhoudelijk gebied. Er is deze eeuw zo enorm veel in verandering, in ons communicatiegedrag en in de geglobaliseerde communicatie-omgeving, dat we hier als communicatieprofessionals moeilijk omheen kunnen. Ze hebben een voelbare impact op het Communicatievakgebied. De kennis en competenties van uitstromende studenten Communicatie bijvoorbeeld sluiten niet goed aan op de hedendaagse vragen van werkgevers. Dat doen ze overigens al jaren niet. Eigenlijk kun je dit ook een crisis noemen

Binnen het collectief deelnemers aan het CommBat-initiatief wordt deze crisis in ‘het’ Communicatievak onderkend, dan wel op zijn minst benoemd. In ongeveer 10 bijeenkomsten in het land probeert CommBat met World cafés dit jaar grip te krijgen op de oorzaken en mogelijke, praktische oplossingen op de korte en middellange termijn te realiseren.

Een subdoelstelling is om ook studenten te betrekken in de discussie. De inspanning van CommBat gaat immers met name hen aan. Maar op zes maart waren studenten helaas afwezig bij de tweede Commbat, in Den Haag – dit wegens de staking in het primaire onderwijs, een fase in opleiding die deze studenten al lang voorbij zouden moeten zijn…

Om de transparante geesten bij de deelnemers aan de volgende bijeenkomsten van Commbat niet te kleuren met inzichten, meningen of suggesties van de voltooide sessies, wil ik hier niet ingaan op de precieze themavragen. En alleen om die reden.
De bevindingen zullen met de grootste zorgvuldigheid worden gebundeld, afgestemd met de deelnemers en vervolgens geanalyseerd. Van deze analyses worden per regio de problemen en mogelijke oplossingen geformuleerd en toegevoegd aan een zogenaamd ‘groei-document’. Het is de bedoeling dat medio oktober a.s. dit groeidocument wordt gepubliceerd en aangeboden aan partijen in zowel het onderwijsveld als in de arbeidsmarkt.
De volgende bijeenkomsten zijn gepland:
– Hanze hogeschool te Groningen , vrijdag 9 maart, aanvang 12.30 uur
– Hogeschool NHL te Leeuwarden, dinsdag 27 maart, aanvang 12.30 uur
– Inholland Diemen, bij AHOLD te Zaandam, vrijdag 27 april, aanvang 12.30 uur
– Limburg, lokatie en datum volgen later
– HAN hogeschool, datum volgt later
– Hogeschool Fontys, datum volgt later
– HvA, medio september.

De laatste info over de landelijke dialoog kun je volgen op: http://www.linkedin.com/
Meer informatie is na te lezen op:
–   http://www.linkedin.com/
–   http://www.communicatieonline.nl/commbat/
–   http://www.facebook.com/communicatiecommbat
–   twitter: @commbat / #commbat

LR

No comments yet

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: